30 - 01 - 2024
Marjon Smits

Carnaval en Hoogsensitiviteit - hoe kan ik mijn kind het beste voorbereiden op Carnaval?

Carnaval is voor hoogbegaafden en hoogsensitieven niet altijd het fijnste feest om aan bloot gesteld te worden.

De zintuiglijke overweldiging kan enorm zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ballonnen die (onverwachts) knappen, verkleedkleding die niet prettig zit, harde muziek, flitslichten, mensen die tegen je aan duwen, morsen van drank over je kleding enz.

Of, wat dacht je van verklede personen, al dan niet met masker, waardoor ze niet leesbaar zijn. Uitgelaten mensen die ineens tegen je gaan praten. Spontane verandering van de planning... Zomaar een aantal factoren, waardoor een hoogsensitief persoon helemaal overprikkeld kan raken.

Als eerste is het voor ouders belangrijk om te weten dat Carnaval géén verplichting is! Je bent als ouder níet verplicht om je kinderen mee te nemen in het Carnaval-gedruis. Het is oké als je kind niet mee wil.

Wil je het toch proberen om met je sensitieve kind Carnaval te gaan vieren, dan is het belangrijk om te weten wat jouw kind aankan en houdt daar rekening mee.

- zorgen voor een fijn zittende Carnavals-outfit. Vraag of er vervelende naden of labels in zitten en of het niet te warm is.

- is een masker onprettig, of misschien juist wél fijn (om je achter te verstoppen)?

- kan de (overgevoelige) huid van jouw kind tegen schmink? Sommige kinderen krijgen er huiduitslag van, of vinden dat het kriebelt. Test het van tevoren uit.

- oordopjes tegen harde muziek of geluiden zijn er ook voor kinderen.

- te veel / te vet, maar ook te laat eten kan een heel onprettig gevoel geven en zelfs ziek maken. Voor Carnaval maakt je lichaam geen uitzondering.

- zet je kind af en toe in jouw nek, zodat hij het gevoel heeft om overzicht te houden.

- heb je afspraken gemaakt, kom deze dan ook nu na. Juist tijdens Carnaval, dagen waarop alles anders gaat dan normaal, is er ook behoefte aan duidelijkheid. Wil je kind naar huis, geef dan duidelijk aan wanneer jullie naar huis gaan en hou je aan deze afspraak.

- toch overprikkelt, ga dan op zoek naar een rustig plekje om je kind te laten ontprikkelen. Of ga naar huis. Wacht hiermee niet te lang en kom op tijd in actie.

Hou het voor iedereen gezellig, ook met Carnaval.
Voor iedereen die op stap gaat: heel gezellige dagen!#Mijnkindismeerdanoké #hoogbegaafdheid #hoogbegaafd #ontwikkelingsvoorsprong #jonggeleerdasten #hoogsensitief #hoogsensitievekinderen #hsp #carnavalchallenge #carnaval

Laat mij u helpen

Neem contact op

Privacyverklaring accepteren is vereist

button-arrow-icon